Klik hier om u af te melden voor e-mail van Pronk ergo bv

Nieuwsbrief December 2012


2012, een turbulent jaar!

Wat gaat de tijd toch snel. Het jaar zit er al weer bijna op en wat een turbulent jaar is dit geweest. Vol met onzekerheden, vooral in de politiek. Uiteraard moet er bezuinigt worden in een tijd van economische crisis, en dat er het meest te halen valt in de gezondheidszorg is volgens de politiek ook duidelijk.

Het WMO-beleid is door "de kanteling" behoorlijk veranderd. Voor veel van onze klanten betekent dit minder subsidies en vergoedingen. Wij zien hierdoor meer particulieren die zelf op zoek gaan naar hulpmiddelen en woningaanpassingen die zij zelf moeten financieren. Gelukkig kunnen wij met onze 5 showrooms deze groep goed bedienen en de mogelijke oplossingen live laten zien.

In een tijd dat er minder geld beschikbaar is moet je als leverancier creatief zijn en met nieuwe (voordelige) oplossingen en producten komen. Gelukkig is ons ook dit gelukt. Samen met onze toeleveranciers zijn wij in staat geweest om nieuwe producten en concepten in de markt te zetten waardoor we ook een goede gesprekspartner in de WMO zullen blijven. Zo kunt u bijvoorbeeld verder in deze nieuwsbrief lezen over de Molift Mover 180, een eenvoudiger en daardoor gunstiger geprijsde tillift in de Mover-serie. Voor het komende jaar verwachten wij u weer te kunnen verrassen met nieuwe innovaties voor een gunstige prijs, maar met de goede kwaliteit waar Pronk ergo bekend om staat.

Ondanks dat we in een lastige tijd zitten, zien we de toekomst positief tegemoet. Dit is tenslotte ook een tijd van nieuwe kansen en mogelijkheden. Wij zijn klaar voor 2013. Met onze nieuwe concepten en producten hebben we er alle vertrouwen in dat we ook volgend jaar weer veel klanten gelukkig kunnen maken met een woningaanpassing, waardoor ook zij weer langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen!

Jeroen van Ramesdonk, Algemeen directeur

Inhoudsopgave


Zuyd Hogeschool Heerlen

Sinds 1 november 2012 heeft Zuyd Hogeschool een complete nieuw ingerichte opleiding Ergotherapie voor haar studenten. De opleiding ergotherapie van Zuyd biedt een brede en internationaal georiënteerde beroepsopleiding met aandacht voor talenten van de individuele student en zijn/haar ontwikkeling tot een professional die levenslang leert. Er zijn diverse ruimtes en praktijklokalen voorzien van oefenopstellingen om egotherapeutische vaardigheden te trainen. De voorzieningen op deze locatie voldoen nu weer volledig aan de moderne eisen van deze tijd. Er zijn diverse opstellingen van keukens, een kompleet appartement voorzien van onder andere een slaapkamer, een woonkamer, een keuken en een badkamer, waarin alle belangrijke inrichtingselementen aanwezig zijn. In een aantal ruimtes heeft Pronk ergo haar oefenkeukens, sanitaire voorzieningen, hoog/laag bedden en aankleedtafel mogen plaatsen. Het eindresultaat mag er wezen; het is een prachtige verbouwde opleiding geworden op de 2e verdieping van Zuyd in Heerlen, waar ook Pronk ergo haar steentje aan bij heeft gedragen! Om Zuyd Hogeschool in deze nieuwsbrief extra in de schijnwerpers te zetten zijn twee docenten die nauw betrokken zijn geweest bij de herinrichting van de opleiding Ergotherapie Harrie Rutten en Inge Speth en twee 2e jaarsstudenten Hanne Ohlenforst en Jessica Schwanen geïnterviewd.

Welke vormen van gezondheidsopleidingen zijn in Zuyd mogelijk?
De opleiding ergotherapie, fysiotherapie, logopedie, creatieve therapie en HBO-V vormen samen de faculteit Gezondheidszorg.

Hoe is de organisatie van de opleiding ergotherapie m.b.t. docenten en studenten?
De opleiding Ergotherapie (Bachelor) duurt in principe 4 jaar. Daarnaast wordt er een 1 ½ jarig bachelor programma aangeboden. Er volgen ongeveer 550 studenten de opleiding en zij worden opgeleid door een 50-tal docenten. Ongeveer 25% van de studenten komen uit het buitenland waaronder Duitsland.

Wat was de voornaamste reden voor herinrichting?
Herinrichting van de opleiding was noodzakelijk om aan te blijven sluiten bij nieuwe ontwikkelingen binnen het onderwijs; Ook het toekomstgericht kijken naar ontwikkelingen van het beroep c.q. ontwikkelingen in het onderwijs hebben een zeer belangrijke rol gespeeld bij de gemaakte keuzes.

Hoe werd er gewerkt in de voorgaande situatie, voor de renovatie?
Studenten: Voorheen waren de praktijklokalen voorzien van tafels en stoelen en minder herkenbaar als behandelruimten. De bungalow had een open badkamer bijvoorbeeld. Hierdoor waren verschillende groepen studenten samen in een ruimte aan het oefenen en dat zorgde voor afleiding. De ruimtes en middelen waren minder functioneel te gebruiken.
Docenten: Het verzamelen van allerlei benodigde materialen uit allerlei ruimtes tijdens de training veroorzaakte tijdverlies en werkte tevens storend voor de andere groepen. Dat is nu verleden tijd. De ruimten zijn nu vollediger ingericht en multifunctioneel te gebruiken.

Hoe wordt er nu gewerkt in de nieuwe situatie, na de renovatie?
Studenten: Het lijkt nu veel meer realistisch. Het kunnen oefenen is veel meer mogelijk, zowel in de trainingslokalen als de kleinere oefenlokalen in en nabij het appartement. Ook zijn er voor studenten werkplekken op de gangen gecreëerd en daardoor blijven de studenten in de directe omgeving van de opleiding werken. Dit geeft een "thuis gevoel" en dat is bijzonder fijn.
Docenten: De onderwijssituatie is verbeterd. Nu worden lessen gegeven in de trainingslokalen met 12 tot 14 studenten maar er kan ook onafhankelijk worden geoefend in kleine groepen in de andere ruimtes. De reële praktijksituatie die is gecreëerd en de tijdwinst omdat alles aanwezig is om te oefenen is zeer prettig; de opleiding heeft nu een veel herkenbaarder "eigen gezicht" gekregen en dit geeft meer het gevoel van een eigen opleiding te zijn. De openheid van de lokalen is tevens een pré; zien oefenen stimuleert oefenen.

Welke moderne mogelijkheden zijn er nu gerealiseerd die er voorheen niet waren?
Nieuwe ontwikkelingen op technisch gebied zijn meegenomen bij de herinrichting van de lokalen zoals LED schermen, Smartboarden, de mogelijkheid om virtuele omgevingen na te bootsen zoals bijvoorbeeld Domotica etc. De vitrines met de laatste nieuwe ontwikkelingen en snufjes op de gang en in de lokalen bieden meerwaarde: veel nieuwe producten zijn hier uitgestald. Deze producten dagen studenten uit om innovatieve ontwikkelingen te volgen. In alle lokalen zijn veel hulpmiddelen en producten aanwezig die studenten kunnen gebruiken tijdens de training.

Wat maakt werken/studeren aan Zuyd nu zoveel meer bijzonder?
Studenten: Het niveau bij Zuyd is hoog. De voldoening om deze opleiding hier te kunnen volgen is zeer groot.
Docenten: Zuyd is al jarenlang de beste opleiding ergotherapie in Nederland. Vanuit het hele land komen studenten naar Heerlen om hier hun opleiding te volgen. Daar zijn we oprecht heel trots op!

Waarin onderscheidt Zuyd zich t.o.v. andere Hogescholen?
De manier van samenwerking tussen docent en student wordt als zeer prettig ervaren. Studenten kunnen gemakkelijk contact opnemen met docenten en dit werkt zeer positief ten aanzien van de sfeer. Studenten voelen zich thuis!

Wat zijn de 3 belangrijkste, mooiste pluspunten voor Zuyd die door de herinrichting van de oude naar de nieuwe situatie gerealiseerd zijn?
De opleiding heeft nog meer een eigen identiteit gekregen. De werk- en leeromgeving is prettiger en vriendelijker geworden; de open en lichte ruimtes in combinatie met het interieur brengen een aangename sfeer tot stand. De functionaliteit van de ruimtes is optimaal geworden.

Voor Pronk ergo is het een pluspunt dat wij als leverancier bij Zuyd onze oefenkeukens, sanitaire voorzieningen en meubilair hebben mogen plaatsen; hoe zijn jullie oorspronkelijk met Pronk ergo in aanraking gekomen?
De voormalige keukens en het aangepaste sanitair waren ook afkomstig van Pronk ergo. Ondanks het feit dat deze keukens 14 jaar oud waren en dus gedateerd, waren ze nog prima in orde. Ze zijn gelukkig niet vernietigd maar opnieuw ingezet bij instellingen in de buurt. De kwaliteit in combinatie met de prettige samenwerking hebben ervoor gezorgd dat we opnieuw met Pronk ergo in zee zijn gegaan als vertrouwde partij en leverancier.

Terugkijkend op de officiële opening op 1 november jl.; Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?
Studenten: De opleiding binnen 4 jaar afronden en een leuke baan in Nederland vinden!
Docenten: Het onderwijs moet goed blijven aansluiten op de ontwikkelingen van het beroep ergotherapie. Wij streven ernaar om zeer goede ergotherapeuten af te leveren in de toekomst die een meerwaarde bieden aan de maatschappij.

Voor meer info kijkt u op de website www.zuyd.nl.


Interview met Siska Andries van vestiging Brugge

Hoe lang werk je bij Pronk ergo en wat houdt je werk in?
Ik ben drie maanden na de opening van de vestiging Brugge begonnen. Ik doe de verkoop en het advies voor heel België.

Klopt het dat al je collega's Nederlanders zijn?
Ja, ik ben de enige die vanuit België werkt, omdat alle overige activiteiten centraal geregeld zijn vanuit het hoofdkantoor in Nederland.

Merk je iets van cultuurverschillen?
Er zijn inderdaad verschillen. Ik moest het meest wennen aan de directheid van de Nederlanders. Na ruim vijf jaar ben ik hier wel aan gewend en gaat de communicatie heel soepel.

Wat vind je leuk aan je werk?
Ik heb veel vrijheid in mijn werkzaamheden. Ik ben zelfstandig bezig en de combinatie van verkoop en advies is heel interessant. Daarnaast is het sociaal werk. Veel klanten hebben er behoefte aan om eerst hun verhaal te vertellen. Ik vind het erg prettig om mijn hulp te kunnen aanbieden.

Wat voor soort opleiding of werkervaring heb je nodig om dit werk te kunnen doen?
Ik ben zelf elf jaar verpleegkundige geweest voordat ik bij Pronk ergo kwam. De bekendheid met verschillende functiebeperkingen is belangrijk. Daarnaast moet je over verkoopkwaliteiten beschikken.

Wat is bijzonder aan de vestiging Brugge en zijn er verschillen met Nederland?
De toonzaal is centraal gelegen en erg mooi. Ik kom er graag en dat geldt ook voor de bezoekers. Al onze producten staan er opgesteld en we hebben meerdere luxe keukenopstellingen. In Nederland worden de keukens vaak via de gemeente aangeschaft. In België is er wel een subsidie mogelijk, maar is het de particulier zelf die de keuken aanschaft. Daarnaast verkopen wij ook wat kleine hulpmiddelen, zoals drempeloplopen.

Kan ik in de toonzaal zo langs komen of moet ik eerst een afspraak maken?
Het is verstandig om een afspraak te maken. Niet alleen omdat u dan zeker weet dat ik aanwezig ben, maar ook omdat u de toonzaal voor uzelf heeft. Voor het uitproberen en bespreken van de persoonlijke situatie bij toiletgebruik en tillen is het prettig als er geen andere bezoekers zijn. Dat soort zaken houden de meeste mensen toch liever privé.

Hoe kunnen klanten je bereiken als je niet op de vestiging bent?
De telefooncentrale wordt door het hoofdkantoor beantwoord. Zij weten me meestal wel te bereiken. En mocht dat niet zo zijn, dan bel ik terug. Daarnaast ben ik ook per e-mail bereikbaar via Siska.andries@pronkergo.be.

Pronk ergo heeft verschillende producten. Heb je met sommige meer affiniteit?
Ik vind alle producten erg goed, maar de Roomer plafondtillift vind ik erg mooi. Makkelijk tillen en het staat niet in de weg. Ook de Molift Smart 150 vind ik, wellicht vanwege mijn achtergrond als verpleegkundige, erg praktisch. Je neemt hem eenvoudig overal mee naar toe om de patiënt te tillen. Verder vind ik het een echte uitdaging om een goed compromis te vinden tussen de ergonomische, praktische en financiële wensen van een klant voor een luxe keuken.

Maak je veel grappige of vreemde dingen mee tijdens het werk?
Ik had een klant die ik niet zal vergeten. Tijdens de bespreking bleef ik steken aan de joystick van zijn rolstoel. Daardoor werd de stoel geactiveerd en ging in zijn achteruit. Het duurde wel even voor we uitgelachen waren en verder konden met het gesprek.


Een zusje voor de Molift Mover familie

De Mover familie is een populaire serie tilliften. Niet zo vreemd, daar het een intuïtieve en flexibele serie liften betreft die geschikt is voor de meeste tilfuncties thuis en in instellingen. Het kon dan ook niet uitblijven dat de serie uitgebreid zou worden! Het jongste familielid is de Molift Mover 180. Met deze Mover 180 heeft Pronk ergo er een goede prijsvechter erbij. Met een zeer aantrekkelijke advies verkoopprijs is hij gemiddeld de helft van de prijs van alle andere tilliften.

Met de Molift Mover kunt u tillen zonder de hoogte van de zuil in te stellen, zo wordt een uitstekende tilhoogte gerealiseerd. Dit is zelfs mogelijk vanaf de vloer. De Molift Mover 205 en 300 kwamen hierbij op een minimale hoogte van respectievelijk 34 en 40 cm. Het jongste familielid kan vanaf een nog lager punt tillen, namelijk 27 cm. De maximale tilhoogte bij de Mover 205 en 300 is 139 cm, de Mover 180 wint het met een tilhoogte van 163 cm. Zodoende heeft de Mover 180 de mogelijkheid zowel mensen liggend uit bed te tillen als liggende vanaf de vloer.

De naam van de Molift tilliften refereert aan de maximaal veilig te tillen gewicht. Voor de Molift Mover 180 betreft dit dus 180 kilo. Daar staat tegenover dat de Molift Mover 180 ten opzichte van haar oudere zussen, maar liefst 8 kilo lichter is geworden. Deze lift weegt slechts 32 kg! Kijkend naar ergonomie tijdens het gebruik van deze lift, zult u merken dat het rijden als gevolg van minder gewicht het verplaatsen soepeler zal gaan. Daarnaast is het merendeel van de lift opgebouwd uit kunststof en aluminium. Het verbindingsdeel tussen de liftkolom en de elektrisch spreidbare poten is echter van staal gemaakt. Hierdoor is dit gelijk het zwaarste deel van de lift. Dit zorgt voor een betere rijeigenschap en een betere gewichtsverdeling als er iemand getild wordt.

Voor groot en klein
Het unieke handvat helpt mensen ergonomisch te werken en is uitermate geschikt voor zowel lange als kleinere mensen, voor beide is de lift te gebruiken zonder handvat te verstellen. De halve manen die aan beide zijde van de hefboom zitten zorgen er voor dat er op allerlei verschillende manieren vastgepakt kan worden aan de lift. Zo kan iedereen op een voor hem gewenste hoogte de lift vastpakken.

Tilgemak en comfort
Ondanks de aantrekkelijke prijs zijn er geen concessie gedaan betreft het tilgemak en het comfort. Er is vast gehouden aan een vierpuntstiljuk hierdoor kan de belanghebbende/cliënt op een aangename manier getild worden. Door de 4 verschillende aanhaakpunten is er een afstand tussen schouderlussen en beenlussen. Dit zorgt er voor dat belanghebbende niet opgevouwen in de tilsling zit. Door een elektrisch spreidbaar onderstel kan de lift goed gepositioneerd worden rondom bv. rolstoel, sta-op-stoel of bed. Als gevolg van gemakkelijkere aanrijdbreedte is de belanghebbende beter te positioneren en is dus na positioneren niet meer noodzakelijk. Dit voorkomt overbodig trekken en verplaatsen van een belanghebbende of cliënt maar zorgt ook voor een minder grote belasting van de rug van de verzorgende of mantelzorger.

Geïntegreerde Service Software
Alle Molift tilliften, zo ook de Mover Serie is voor zien van er elektrisch service tool. Waarnemingen zoals hoe vaak en wat is het gewicht wat er wordt getild wordt automatische door de service tool bijgehouden. Hierdoor kan er tijdens service beurten door de Pronk ergo service monteur exact nagekeken worden of er wel op een juiste manier gebruik wordt gemaakt van de lift en of dat de lift wel voldoet aan de gebruikerseisen.

Sling
De gehele Mover serie kan worden uitgerust met de totale serie slings van Molift. Slings welke comfort, gebruiksgemak en een goede positionering hoog in het vaandel hebben staan. De geheel uit stof bestaande sling zorgt ervoor dat de belanghebbende of cliënt zich niet kunnen bezeren door stukken kunststof of scherpe delen. De gepolsterde rug heeft meerdere voordelen, zoals ondermeer zitcomfort. Ondanks de verharding van de rug biedt hij toch comfort en sluit hij aan langs de rug. Naden in het gepolsterd deel zorgen ervoor dat de sling soepel en aansluitend is. Bij het aanbrengen is de sling zodanig stug dat de sling makkelijk in één beweging is aan te brengen. Aan napositioneren is geen behoefte meer.

Wilt u de Molift Mover 180 zelf uitproberen, maakt u dan een afspraak in een van onze showrooms.


Workshop Aangepast Wonen met Gemiva-SVG Groep

In 2010 had Pronk ergo samen met Gemiva-SVG Groep 2 workshops 'aangepast wonen' georganiseerd voor diverse bouwkundigen.

Daar dit destijds een daverend succes was, is er besloten om deze workshops dit najaar te herhalen. Wederom waren er diverse bouwkundigen, externe professionals welke voor Gemiva-SVG Groep werken, uitgenodigd om te ervaren wat voor beperkingen men in een rolstoel tegen kan komen. Gemiva-SVG Groep heeft een verslag van deze workshops gemaakt en op hun intranet geplaatst. Dit was een hele goede weergave van de leuke en leerzame dagen en dit wilden wij onze trouwe nieuwsbrief lezers niet onthouden!

Aangepast wonen
Voor de tweede jaar op rij heeft de afdeling Bouw & Huisvesting in samenwerking met Pronk Ergo BV een tweetal dagen "aangepast wonen" georganiseerd. Ook dit jaar zijn de deelnemers de externe professionals, die bij de vele bouwprojecten van de Gemiva-SVG Groep, betrokken zijn.

Het bouwen voor mensen met een beperking is toch wat anders dan leven met een beperking in een gebouw. Daarom is het belangrijk om de mensen, die bij bouwprojecten betrokken zijn, te laten ervaren wat voor beperkingen men in een rolstoel tegen kan komen. Beperkingen overigens, die bij een goed ontwerp en de juiste uitvoering, vaak helemaal niet nodig zijn.

Totaal 20 architecten, adviseurs, bouwkundigen, medewerkers van de afdeling Bouw & Huisvesting en aannemers waren op 6 en 18 september te gast bij Pronk Ergo BV, producent en leverancier van hulpmiddelenvoor mensen met een functiebeperking, bij de workshop "Aangepast wonen". Alle deelnemers hebben uitgebreide ervaring op het gebied van bouwen in de zorg. In deze workshop krijgen zij echter de kans om de praktijk te ervaren en te testen. En zo nodig bij te stellen. Alleen door te ervaren hoe het is om in een rolstoel te leven, weet je of een ruimte goed te gebruiken is.

De doelstelling van deze dag is dan ook om de ervaringen van deze dag terug te zien in de kwaliteit en functionaliteit van de huisvesting voor de cliënten van de Gemiva-SVG Groep. De ochtend begint met de uitleg over de toiletten met de spoel/föhn brillen. De deelnemers wordt expliciet gevraagd deze brillen, tijdens het toiletbezoek, te gebruiken. De ervaringen worden tussendoor met elkaar gedeeld.

Daarna worden de deelnemers verdeeld over twee groepen. Eén groep krijgt de uitleg over tillen, de tilhulpmiddelen en de opgestelde keukens in de showroom. De andere groep maakt de lunch klaar, maar dan in een rolstoel en in een aangepaste keuken. De deelnemers wordt gevraagd om in de rolstoel te blijven zitten, ook als zij ergens niet bij kunnen. Ook moet de rolstoel mee naar het toiletgebruik.

Er liggen bij drie keukenblokken recepten klaar. De ingrediënten mogen de deelnemers zelf zoeken in de hoge, lage en verstelbare kastjes en laden. Samen moeten die zorgen voor een smakelijke lunch voor de deelnemers. Maar deze workshop gaat niet over het culinaire eindresultaat (wat er op beide dagen wel degelijk was), maar vooral over het ervaren van koken in een rolstoel. Kun je overal bij, wat is handig en wat juist niet?

Er zijn drie belangrijke aandachtspunten in een keuken voor mensen in een rolstoel: Er moet voldoende aanrijdruimte zijn voor de kookplaat, het werkvlak moet groot zijn en de volgorde van keukenonderdelen moet overeenstemmen met de werkwijze van de kok. Maar ook als dat op orde is, zijn er nog knelpunten, want niet iedere rolstoel en rolstoelgebruiker zijn hetzelfde.

De andere groep richt zich op het tillen, waarbij de zorgvraag steeds zal toenemen. Zo begint men met de actieve lift (stalift), waarbij transfers van een stoel naar een rolstoel, of van rolstoel naar toilet gemaakt kan worden. Iedereen tilt een "cliënt" en iedereen wordt een keer getild. Het levert hilarische momenten op. Maar ook ervaart men hoe het is als andere aan je zitten en dat je aan de begeleider overgeleverd bent. Ook het rijden over de randen en richels in de toonzaal wordt als zeer onplezierig ervaren. En dat was nu net de bedoeling. In de bouw zal hier vast rekening mee gehouden worden.

Ook de passieve tillift is een onderdeel van het tillen. De tillift in de showroom is er één die aan het plafond is gemonteerd en waarvan de tilcassette, bij het deurkozijn tussen slaapkamer en badkamer, over gepakt moet worden van het ene railsysteem naar het andere. Dit is in het begin een lastige handeling. De één is er handiger in dan de ander, maar aan het eind van de sessie gaat het iedereen goed af. Binnen de Gemiva-SVG Groep proberen wij de sparing voor de rail van de plafondtillift al tijdens de bouw in het kozijn op te nemen, zodat - als er een cliënt in de draagband in de cassette hangt - deze rechtstreeks van de ene naar de andere ruimte getransporteerd kan worden.

Tussendoor zijn er genoeg andere evaringen op te doen. Zo is er een rolstoeltoilet, maar net niet groot genoeg. Dat levert vervelende situaties op met een wat grotere rolstoel. Ook is er een lift met een draaideur met een dranger, die het lastig maakt om vanuit een rolstoel de deur te openen en open te houden. De lift ging weer opvallend goed.

Ook met de rolstoel naar buiten was een aparte situatie voor alle rolstoelgebruikers. Een kleine hal met heel weinig draairuimte, een dorpel, een metalen oprijdplaat en een stoeprand maakte het een ieder behoorlijk lastig. En naar buiten was al een hele klus, naar binnen - helling op - zal bij de meeste deelnemers de volgende dag spierpijn hebben opgeleverd. Maar dat kan ook aan het onderlinge wedstrijdje "racen in een rolstoel" gelegen hebben.

Alle deelnemers hebben het dagje "aangepast wonen" als zeer leerzaam ervaren. Deze ervaring kan weer meegenomen worden in de bouwprojecten van de Gemiva-SVG Groep. Hierdoor zullen cliënten de huisvesting krijgen die naast plezierig, ook zeer goed bruikbaar is voor mensen met een beperking.

Tekst: George van Vliet, Foto's: Foto Jost


Agenda

De komende maanden heeft Pronk ergo de onderstaande activiteiten gepland. Voor de workshops zijn nog plaatsen beschikbaar. Wilt u deelnemen, schrijf u dan direct in via de link naast de workshop.


Datum Activiteit Locatie Opmerking
31/01/2013 Workshop "Aangepast Wonen" Showroom Zoetermeer aanmelden
05/02/2013 Workshop "Aangepast Wonen" Showroom Hoogeveen aanmelden
19/02/2013 Workshop "Aangepast Wonen" Showroom Halfweg aanmelden
21/02/2013 Workshop "Aangepast Wonen" Showroom Eindhoven aanmelden
13-15/03/2013 ZorgTotaal 2013 Jaarbeurs Utrecht informatie
28/03/2013 Workshop "Aangepast Wonen" Showroom Hoogeveen aanmelden

Klik hier om u af te melden voor e-mail van Pronk ergo bv