Interview met de Calculatieafdeling

Hoe groot is de calculatieafdeling?
Anja: We zijn met z’n vieren. Edson is dagelijks aan het werk. Diana en ik wisselen elkaar af, met één dag overlap. Daarnaast komt Louise ons een keer per week helpen met het administratieve deel van onze afdeling.

Wat doet jullie afdeling?
Diana: Wij zorgen dat de aantekeningen en schetsen van de verkopers worden omgezet naar een technisch goed uitgewerkte offerte en/of opdracht. Daarbij zijn wij ook een vraagbaak voor de afdeling verkoop.

Doen jullie alle drie hetzelfde of heeft ieder zijn specialiteit?
Anja: We doen alle drie hetzelfde werk.

Hoe lang werken jullie al bij Pronk ergo?
Edson: Daar moet ik even over denken, ik ben in 1993 begonnen. Al zeventien jaar dus.
Anja: Ik werk hier vier jaar. Louise is twee jaar geleden begonnen.
Diana: Ik ben begin dit jaar begonnen.

Wat is het verschil tussen vroeger en nu?
Edson: Toen ik begon werden zowel de offertes als de tekeningen met de hand gemaakt. Dat is inmiddels lang verleden tijd. Het uitwerken van de offertes doen we in minder tijd. Dat verwachten onze klanten ook.
Anja: De afdeling verkoop is in de jaren gegroeid, daardoor moeten we flexibeler werken.

Wat vind je leuk aan het werk?
Anja: Er zit veel variatie in het werk.
Edson: Dat klopt. Het is fijn om zelfstandig aan het werk te gaan en daarnaast veel samen te werken met z’n vieren.
Diana: Het geeft me altijd weer een goed gevoel als ik de schets en aantekeningen heb uitgewerkt. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Tenslotte kunnen verkopers prachtige keukens samenstellen, maar het moet technisch ook mogelijk zijn en toch praktisch blijven voor de gebruiker.

Is het tekenen van een Pronk ergo keuken anders dan een gewone keuken?
Alle drie: ja!
Diana: De installatiepunten zitten op een ander punt, vooral doordat de keuken meestal op een lager punt wordt gemonteerd. De ruimte tussen het werkblad en de bovenkasten is kleiner en niet te vergeten, we werken met nastelbare steunen of een in hoogte verstelbaar systeem.

Kom je wel eens voor uitdagingen te staan?
Anja: Elke aanvraag is een uitdaging. Zeker voor de keukens geldt; geen één keuken is hetzelfde. Edson: Daarnaast zijn er altijd nieuwe ontwikkelingen die we zo veel mogelijk toepassen.

Wat voor opleiding heb je nodig om dit werk te kunnen doen?
Een MBO-opleiding bij voorkeur met een technische achtergrond.

Wat maakt jullie afdeling zo bijzonder?
Anja: We hebben een hele goede samenwerking en vervangen elkaar probleemloos, maar het opvallendste is toch dat Edson sinds een paar jaar woont op Curaçao en vanuit huis werkt. Vooral met deze koude wintermaanden zijn wij daar wel een beetje jaloers op!