Interview met Montagemedewerkers

Hoelang werken jullie al bij Pronk ergo?
Boy: Ik werk hier nu 6 jaar, Jan daarentegen al veel langer.
Jan: Ik ben ooit begonnen als onderaannemer voor Homat Projecten. Homat verkocht keukens; zowel de ‘gewone’ keukens, als de aangepaste keukens. Zij gingen failliet en er werd een doorstart gemaakt met de aangepaste keukens onder de naam Pronk ergo. Ik ben toen voor Pronk ergo gaan werken. Alles bij elkaar monteer ik aangepaste keukens ruim 22 jaar!

Wat is het verschil tussen vroeger en nu?
Jan: In het begin was ik de enige monteur. Gelukkig is dat intussen flink uitgebreid! De keukens zijn tegenwoordig veel beter en luxer afgewerkt. Tevens zijn er technisch de nodige aanpassingen doorgevoerd.
Boy: Ik kwam hier binnen als timmerman. De keukenmontage heb ik hier geleerd, o.a. van Jan!

Wat doet een ieder?
Boy: Ik monteer alles; keukens, roomer plafondtilliften en ook al het sanitair.
Jan: Ik ben echt gespecialiseerd in de keukens. De laatste jaren heb ik ook het een en ander van het sanitair geleerd, waardoor ik dit nu ook kan monteren.

Uit hoeveel medewerkers bestaat de afdeling montage?
Boy: In totaal zijn er zo’n 10 monteurs aan het werk. Op kantoor zitten er uiteraard nog collega’s op de afdelingen Planning en Service. Zij geven aan waar de monteurs naartoe moeten en wat de werkzaamheden zijn. Voor het klaar zetten en helpen met inladen van alle producten en onderdelen hebben we ook nog een magazijnmedewerker.

Wat vind je leuk aan het werk?
Beide roepen in koor: de afwisseling! Geen keuken is hetzelfde, je komt steeds bij andere mensen op verschillende plekken. Verder zijn de contacten met de collega’s prettig en is de sfeer erg goed.

Pronk ergo heeft veel verschillende producten. Zijn alle monteurs voor alle producten inzetbaar of heeft ieder zijn specialisme?
Boy: Wisselend, als ik samen met een collega op stap ga, kunnen we alles monteren. Verder heeft iedereen wel één of twee specialiteiten waar ze altijd voor ingezet worden.

Is het plaatsen van een Pronk ergo keuken anders dan een ‘gewone’ keuken?
Boy: Ja, heel anders! Een ‘gewone’ keuken staat op de grond. Onze keukens hangen aan de muur en hebben soms nog een systeem erachter staan zodat de keuken in hoogte versteld kan worden.
Jan: Klopt. Daarbij moet het leidingwerk echt op maat zijn, omdat je het anders ziet zitten onder de keuken. Bij een ‘gewone’ keuken hoef je daar helemaal geen rekening mee te houden. Tevens komt er wel wat technisch inzicht kijken bij een verstelbare keuken.

Kom je wel eens voor uitdagingen te staan?
Boy: Zeker! Als ik bijvoorbeeld ergens een hoekkeuken ga plaatsen en de muren zijn niet haaks, dan moet ik toch improviseren!

Als je klaar bent met het plaatsen van een keuken, laten jullie dan een enorme ravage achter?
Boy: Nee, natuurlijk niet! Alle troep ruim ik netjes op en ik ga er zelfs nog even met de stofzuiger overheen!
Jan: Nee, dat zou wat zijn! Alles wordt netjes achtergelaten, lege verpakkingsmaterialen en zo gaan allemaal mee terug hoor!

Wat voor opleiding heb je nodig om dit werk te kunnen doen?
Boy: Hier is geen opleiding voor. Je leert het intern. Wel moet je handig met je handen zijn.
Jan: Ja, maar een technische opleiding is wel handig. Enig technisch inzicht heb je namelijk wel nodig.

Welke klus zal je nooit vergeten?
Boy: Ik heb wel eens gehad dat ik mijn brood vergeten was mee te nemen, toen ging de klant waar ik op dat moment aan het werk was voor me koken! Dat vond ik wel heel bijzonder!
Jan: Moeilijk om te zeggen, er zijn zoveel bijzondere momenten geweest. Ik heb ooit in New Jersey en in Tokio (Japan) op een beurs, een grote elektrische keuken geplaatst. Dat was wel erg leuk!