Opening toegankelijk kantoor NSGK

Op 5 november opende NSGK hun nieuwe kantoor, dat ze volledig toegankelijk hebben gemaakt voor mensen met een handicap. Kinderen en jongeren met een handicap zullen altijd te maken hebben met hun beperking. Maar dat hoeft hen niet te beletten om, net als andere kinderen, een volwaardig leven te leiden. Dingen die moeilijker gaan, anders moeten, daar zijn oplossingen voor. Dat is waar NSGK zich voor inzet!

Wie is NSGK?
De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind steunt projecten die de ontwikkeling van kinderen met een handicap stimuleren, zodat ze kunnen opgroeien tot zo zelfstandig mogelijke volwassenen. Volwassenen die door hun capaciteiten en talenten te benutten een eigen, unieke rol in de maatschappij kunnen vervullen, op de manier die ze zelf willen. Daarnaast steunen ze het gezin en de directe omgeving van deze kinderen en jongeren.

NSGK komt al sinds 1950 op voor kinderen en jongeren met een handicap in Nederland. Met de steun van zo’n 40.000 donateurs en ruim 10.000 vrijwilligers financiert en stimuleert NSGK projecten op het gebied van spelen, wonen, werken, cultuur, sport, vakantie en voorlichting. Zo helpen ze kinderen en jongeren met een handicap om volwaardig te kunnen leven. Inmiddels heeft NSGK zich ontwikkeld tot het grootste fonds in Nederland dat zich uitsluitend richt op kinderen en jongeren met een handicap.

De kinderen voor wie NSGK zich inzet zijn de werknemers van de toekomst, maar veel werkplekken zijn voor hen niet toegankelijk. Met hun nieuwe kantoorpand willen ze graag anderen inspireren; laten zien dat het kan: een werkomgeving waar mensen met en zonder handicap als vanzelfsprekend samen kunnen werken. Of het nou gaat om mensen die doof of blind zijn, in een rolstoel zitten of een verstandelijke beperking hebben, iedereen kan hier werken. Pronk ergo heeft mogen meedenken hoe dit kantoor nog toegankelijker gemaakt kon worden en is er trots op dat ze in dit mooie pand een aangepaste keuken en aangepast toilet hebben mogen leveren.

Toegankelijkheid?
Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst kreeg 5 november een rondleiding van de ‘Kantoorbende’; het NSGK-testteam van gehandicapte en niet-gehandicapte werknemers van de toekomst. Samen met Lucille Werner overhandigden zij de minister ‘Tien tips voor een toegankelijk kantoor’. Dit met het oog op een mogelijke wijziging van het Bouwbesluit en de plannen voor verbetering van de toegankelijkheid van gebouwen. NSGK-directeur Ingrid Tuinenburg hoopt dat het kantoor een inspiratiebron is. “Niet alleen voor minister Blok als hij het Bouwbesluit aanpast, maar ook voor werkgevers, ontwikkelaars en architecten die nu de kantoren bouwen waar ‘onze’ kinderen met een handicap in de toekomst graag willen werken.” Ze benadrukt dat er nog een lange weg te gaan is. “Tijdens onze zoektocht naar dit pand hebben we gezien hoe slecht toegankelijk de meeste gebouwen zijn, zelfs nieuwbouw.” De geplande aanpassingen van Blok voor de toegankelijkheid van kantoorpanden zijn een stap voorwaarts.

Nieuw gebouw
NSGK heeft verschillende aanpassingen gedaan om haar gebouw volledig toegankelijk te maken voor gehandicapte werknemers en bezoekers. Alles wat in het gebouw bereikbaar moet zijn is of laag bevestigd, of in hoogte verstelbaar. Daarnaast hangen er duidelijke pictogrammen, waardoor de signing ook begrijpelijk is voor mensen met een verstandelijke beperking. Alle ruimtes zijn voorzien van geluidsabsorberende platen voor mensen die slechthorend zijn.

Zowel het aanrecht als de bovenkastjes van de Pronk ergo keuken zijn in hoogte verstelbaar, zodat ook iemand in een rolstoel erbij kan. Tevens is er een Miscea kraan op de keuken geplaatst waarbij d.m.v. een infrarood sensor het water en zeep touch-free te bedienen is. Zelfs de watertemperatuur is touch-free regelbaar. De mindervaliden toilet heeft toiletbeugels en een spoelföhn installatie van Pronk ergo. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de vele aanpassingen waarmee NSGK mensen wil inspireren om met andere ogen naar hun eigen pand te kijken en de kansen te benutten om de toegankelijkheid te verbeteren.

Wil je jouw organisatie ook toegankelijk maken voor medewerkers, gasten en klanten met een handicap? Lees dan hier tien tips van NSGK.