Tolbrug Den Bosch, specialistisch revalidatiecentrum

Vanaf eind april 2011 heeft Tolbrug samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis de nieuwe locatie in gebruik. De voorzieningen op deze locatie voldoen aan de moderne eisen van deze tijd: een zwembad met twee beweegbare bodems, een volledig nieuw ingerichte fitnessruimte en een ruime sportzaal zijn een paar voorbeelden Daarnaast zijn de oefenopstellingen van keukens voorzien van de modernste apparatuur. Ook is er een buitenruimte met een oefentuin, waar onder andere een tuinkas, een oefenpad en sportveld aanwezig zijn. Zowel in Tolbrug als in het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft Pronk ergo alle oefenkeukens mogen leveren. Het eindresultaat mag er wezen; het is een prachtige locatie geworden waar ook Pronk ergo, tevens sponsor van “Stichting Vrienden van de Tolbrug”, haar steentje aan bij heeft gedragen! Om Tolbrug in deze nieuwsbrief extra in de schijnwerpers te zetten heeft de heer J. Scheepers, Programmacoördinator nieuwbouw, zich laten interviewen.

Wat is Tolbrug voor een revalidatiecentrum?
Tolbrug is onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en biedt op verscheidene locaties in de regio Noord Oost Brabant specialistische revalidatie voor volwassenen en kinderen. Chronische pijn, amputatie, niet aangeboren hersenletsel en Multiple Sclerose zijn slechts een aantal zaken waar revalidanten mee worstelen in hun dagelijkse praktijk. Het doel van Tolbrug is om deze mensen weer een zelfstandig bestaan terug te geven. Tolbrug leert volwassenen en kinderen omgaan met lichamelijke en cognitieve beperkingen in de thuis-, school- of werkomgeving. Tolbrug kent zijn oorsprong in de jaren ’50 als afdeling van het GrootZiekenGasthuis in Den Bosch. De afgelopen jaren heeft het zich ontwikkeld tot een revalidatiecentrum met een steeds meer zelfstandige positie binnen het ziekenhuis. Hierdoor kan Tolbrug beter en sneller inspelen op de behoeften van revalidanten en ontwikkelingen in de revalidatiezorg in het bijzonder en de gezondheidszorg in het algemeen. De nieuwe locatie in Den Bosch is gevestigd aan de ringweg ten zuidoosten van Den Bosch; de grens van stad (drukte) en polder (rust) is een uitgelezen plek. Het hebben van een eigen aparte entree met receptie maakt het plaatje helemaal kompleet.

Waarin onderscheid de Tolbrug zich t.o.v. andere revalidatiecentra?
De binding met het Jeroen Bosch Ziekenhuis, maar ook met Ziekenhuis Bernhoven in Oss, is uniek. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld hele korte lijnen met de verwijzers. Daarnaast heeft Tolbrug een nauw samenwerkingsverband met mytylschool Gabriel t.b.v. de kinderrevalidatie. Tolbrug is ook een opleidingscentrum voor revalidatieartsen en werkt intensief samen met UMC Radboud in Nijmegen en de Sint Maartenskliniek. De nieuwe locatie in Den Bosch faciliteert onze ambities om het vakgebied revalidatie, onze organisatie en onze medewerkers steeds verder te ontwikkelen. Op de kliniek is bijvoorbeeld een zelfstandigheidsunit. Daar verblijven revalidanten, ter voorbereiding op een terugkeer naar huis zo zelfstandig mogelijk. Er is een gewone keuken en een onderrijdbare keuken beschikbaar waar revalidanten zelf koken. Een belangrijk uitgangspunt is om het verblijf zo te organiseren dat men bij het verlaten van de kliniek op eigen benen kan staan. De vraag van de revalidant staat centraal. Wat is mogelijk en wat niet, wat wil iemand bereiken. Dat geldt ook voor revalidanten die in dagbehandeling zijn. Mede door de nieuwe behandelfaciliteiten kunnen we nog meer therapievormen bieden. Het oefenpad, het sportveld en de therapietuin zijn daar voorbeelden van. Dit is mede mogelijk geworden door fondsen, zakenrelaties en Stichting Vrienden van Tolbrug. Ook de kinderrevalidatie (i.s.m. mytylschool Gabriel) en onze locatie in Oss gaan de komende jaren naar prachtige en goed geoutilleerde nieuwbouw. Een bijzondere expertise is het revalideren van handletsel; dit is mede mogelijk in nauwe samenwerking met chirurgen/plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Andere belangrijke patiëntengroepen binnen de Tolbrug zijn mensen met een hersenbloeding of beenamputatie.

Hoe is de organisatie opgebouwd?
Binnen Tolbrug werken in totaal ongeveer 200 medewerkers. Er zijn 3 zogenaamde businessunits (Neurologie, Houding en Beweging en Kinderrevalidatie) waar revalidatieartsen, een scala aan therapeuten, verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam zijn. En er is een servicebedrijf, waar bijvoorbeeld secretaresses, ICT-ers, planners, beleidsmedewerkers werken. Met ca. 10 spreekkamers voor artsen, 50 therapieruimtes in alle soorten en maten en een kliniek met 36 bedden is de nieuwbouw van de Tolbrug op zijn taken en de toekomst berekend. De behandelomgeving is voornamelijk op de begane grond, de kantooromgeving en het kenniscentrum bevindt zich op de 1e verdieping en op de 2e verdieping is de kliniek.

Wat zijn de belangrijkste, mooiste pluspunten voor de Tolbrug die door de verhuizing van de oude naar de nieuwe locatie gerealiseerd zijn?

  1. We hebben nu de ruimte gekregen die past bij de hoeveelheid en aard van de revalidatieactiviteiten. Een prachtig gebouw, met veel ruimte en licht en veel, goed geoutilleerde spreek- en behandelruimten en werkplekken
  2. De locatie, de ligging met de mooie natuurlijke omgeving in het groen, prachtig!
  3. De bereikbaarheid met het hebben van een eigen aparte ingang en voldoende parkeermogelijkheden.
  4. De flexwerkplekken zijn ook bijzonder; flexibel kunnen werken in een open – informele werkomgeving, gericht op transparantie en kennisuitwisseling
  5. Energiebesparing van het verwarming/koelingsysteem door middel van aardwarmte.

Voor Pronk ergo is het een pluspunt dat wij als leverancier bij de Tolbrug en het Jeroen Bosch Ziekenhuis onze oefenkeukens hebben mogen plaatsen; hoe zijn jullie oorspronkelijk met Pronk ergo in aanraking gekomen?
We hebben als organisatie vanuit het verleden al een lange relatie met Pronk ergo. Vooral de kennis van zaken bij Pronk ergo heeft gezorgd voor de samenstelling van het juiste product, de juiste prijs met een goede kwaliteit.

Terugkijkend op de verhuizing op 27 april jl.; wat is meegevallen en wat is tegengevallen?
Om met de tegenvaller te beginnen; je bent afhankelijk van allerlei prachtige technische systemen die een complex geheel vormen en nog niet helemaal op de dagelijkse gang van zaken zijn afgestemd. En wat betreft de meevaller; we hebben binnen 1 dag alle primaire processen opgepakt, verhuisd en weer in gebruik genomen. Daar ben ik best trots op! Samenvattend kunnen we oprecht zeggen dat we enorm trots zijn op onze nieuwe locatie en voor iedereen die interesse heeft, kijk gerust eens op onze website www.tolbrug.nl.