Zittend ergonomisch werken aan een keuken

Sinds jaar en dag staat Pronk ergo bekend om zijn keukens. Er zijn allerlei verschillende manieren om toch te kunnen werken aan een keuken zonder concessie te doen op ergonomie, uiterlijk of werkbaarheid. Maar wat houdt een Pronk ergo keuken nu in en waarom voldoet deze keuken wel aan de ergonomische eisen?

Na de geboorte komt al snel die periode dat we onze zelfstandigheid willen vergroten, daarna staat alles in het leven in het teken van ontwikkeling op gebied van kennis en kunde. Jezelf kunnen voorzien van een maaltijd is daarbij ook al snel een van de behoeftes. Beginnend bij het zelfstandig een boterham kunnen smeren tot het bereiden van een driegangen maaltijd tijdens de feestdagen.

Met het verlies van functionaliteit in benen, een verminderd uithoudingsvermogen, of welke belemmering in de zelfstandigheid dan ook, willen we altijd zoveel mogelijk alles zelf blijven doen. Zelfstandig je maaltijd klaar maken is dan ook een gewin en vergroot de eigenwaarde. De Pronk ergo keuken maakt dit voor de mensen weer mogelijk.

We nemen u mee in de denkwijze bij het ontwerpen van een keuken, hierbij gaan we uit van een gebruiker in een rolstoel.

Na- en verstelbaar
Vast nastelbaar is een keuken welke hangt aan de muur en na installatie altijd nog 14 cm instelbaar is. Veranderingen in ziektebeeld of wijzigingen in de rolstoel kunnen hierdoor makkelijk worden opgevangen zonder al te grote verbouwingen of aanpassingen aan de keuken. Daarnaast is er door Pronk ergo een beweegbare keuken ontworpen. In vele soorten en variaties is het mogelijk om de keuken in hoogte te verstellen. De twee meest gebruikte vormen zijn, mechanisch en elektrische verstelbaar. Verstellen van de keuken middels een zwengel of een druk op de knop maakt het ergonomische koken mogelijk. Daarnaast is het mogelijk, om bovenkasten diagonaal naar beneden en naar voren te laten komen.

Kasten en lades
Over gebruik van kasten en lades wordt bij ieder persoon afzonderlijk nagedacht, lades zijn voor een rolstoel gebruiker het meest ideaal, de lades komen naar buiten en de gebruiker hoeft niet in de kast te bukken. Hierdoor zijn veel van de kasten functioneel in gebruik. Je hebt tenslotte ruimte moeten afgeven in het onderrijdbare gedeelte van de keuken. Dus de ruimte die aanwezig is, moet zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. De grote van het front is belangrijk, de ruimte tussen onderarm en bovenbeen terwijl men zit is een belangrijke graadmeter voor de grote van het front. Een overbelasting van schouders, armen of nek kan zeer vervelend zijn voor de rest van het dagelijks leven, tenslotte gebruikt u die om voort te bewegen. Een juiste zithouding zorgt er dan ook voor dat dit niet gebeurt. Een besteklade met lade-indeling is daarnaast ook altijd fijn. Niet zoeken naar uw keukengerei, alles netjes gesorteerd.

Bovenkasten
Bij het bereiken van de bovenkasten, de grootste bergruimte, is het noodzakelijk dat ze niet te hoog hangen. Wij zorgen ervoor dat u gebruik kunt maken van de onderste plank (geheel bereikbaar) en de 1e plank daarboven aan de voorzijde. Bij het inrichten van de keuken moet hier dan ook rekening mee worden gehouden. Ons advies; grote spullen boven, kleine spullen op de eerste plank. Zware spullen beneden in de lade aan weerzijde van de keuken.

Werkblad
Als afsluiter van de keuken hebben we het werkblad, ook hierin hebben we twee mogelijkheden. Het standaard werkblad, 2 cm dik, maar niet hittebesteding. Schuiven met een pan over het werkblad is niet mogelijk. Naast dit werkblad hebben we ook nog een hittebesteding werkblad. Tot een temperatuur van 225 graden C is dit bestendig tegen de warmte. Hierdoor hoeft u de zware hete pan niet meer te tillen.

Veiligheid
Veilig kunnen werken in de keuken is een belangrijk aspect, daarom zijn de keukens aan de onderzijde van het onderrijdbare gedeelte afgewerkt. We isoleren de onderzijde van de kookplaat en de spoelbak. De warmte die ontstaat ten gevolgen van koken of het afgieten van kokend heet water kan zo niet bij de benen komen. Tevens kan je de benen hierdoor niet beschadigen of verwonden.

Apparatuur
Pronk ergo selecteert uit het grote aanbod aan apparatuur, de voorzieningen die het meest geschikt zijn voor mensen met een functiebeperking. Bijvoorbeeld een oven waarbij de klep/deur weg geschoven kan worden. Wilt u hier meer van weten vraag het ons.

Kraan
Binnen een groot assortiment aan kranen heeft Pronk ergo een aantal kranen geselecteerd welke volgens ons ideaal zijn in combinatie met de keukens van Pronk ergo. Alle kranen zijn voorzien van een lange eenhendelbediening. Bediening is hierdoor simpel en niet zwaar. Iedereen kan de kraan bedienen en ook bereiken vanuit een zittende houding. Een groot plus punt is de 5 cm verhoging van de kraan, hierdoor kunnen we gewoon een grote pan vullen met water of een emmer onder de kraan zetten. Kleine pannen hoeven niet in de spoelbak gezet te worden omdat deze kraan 180 graden gedraaid kan worden. Kleine pannen, bakje of andere spullen vullen met water kan hierdoor op het werkblad. Tillen is hierbij overbodig. Opties als een kraan met een uittrekbare douchekop of een kraan met een bediening in de blende van de keuken behoren ook tot de mogelijkheden.

Voor iedereen een keuken
Pronk ergo heeft voor iedereen een keuken, groot of klein, zittend of staand. Voor iedereen hebben we een passende oplossing. Neem een kijkje in onze showrooms en laat uzelf informeren.