Yulius: Beschermd Wonen voor mensen met Autisme

Beschermd Wonen Charlois in Rotterdam is een woonvoorziening van Yulius voor jongeren met een autismespectrumstoornis van 16 t/m 23 jaar. Deze woonvorm is 1 van de ruim 90 locaties in Zuidwest-Nederland. Yulius is een grote, mensgerichte GGz-instelling waar cliënten en leerlingen met psychische problemen worden geholpen op het gebied van wonen, leren en werken.

Om deze organisatie in het zonnetje te zetten, zijn we het gesprek aangegaan met Ben Latooij, teamleider van de woonvoorziening Beschermd Wonen in Charlois (Rotterdam) en Oostpolder (Papendrecht). Sinds 2003 is Ben al werkzaam bij Yulius. Begonnen met een weekendbaan op facilitair gebied (naast zijn studie), daarna als stagiaire, vervolgens als begeleider en inmiddels werkzaam als enthousiaste teamleider van deze beide woonvormen, samen met zijn collega teamleider Helene Suiding. Zijn opleiding SPH heeft hij al enige tijd geleden afgerond, maar hij volgt nu een opleiding “Management in de zorg”.

In Beschermd Wonen Charlois wonen 24 bewoners (tussen 15 en 23 jaar) die verdeeld wonen over twee woongroepen (7 en 9 bewoners) en vier units voor kamertraining waar 2 personen per unit kunnen wonen. De jongeren in de groep hebben allemaal een eigen (slaap)kamer en delen de keuken, eet- en woonkamer. Er is een tuin waar jongeren gezamenlijk gebruik van kunnen maken. Ook in de kamertraining-units hebben de jongeren een eigen kamer. Verder delen zij met een andere jongere een keuken, badkamer en toilet. Daarnaast is per twee units een balkon. Naast de dagbesteding (school, stage of werk) volgen de jongeren een individueel programma dat samen met de groepsleiding wordt opgesteld. Van de jongeren die in een kamertraining-unit wonen wordt meer zelfstandigheid gevraagd maar zij kunnen altijd terecht voor ondersteuning bij de groepsleiding.

In Beschermd Wonen Oostpolder wonen 51 bewoners (tussen 16 en 55 jaar) in een eigen appartement met woonkamer, open keuken, slaapkamer en badkamer. Overdag wordt dagbesteding aan tien bewoners geboden en in de avonduren zijn er vrijetijdsactiviteiten in de beschikbare ruimte op de begane grond. In deze woonvorm wordt woonbegeleiding geboden en men kan 24 uur per dag een beroep doen op deze begeleiding. De begeleiding richt zich vooral op de ontwikkeling van vaardigheden en/of het ondersteunen van een zo prettig mogelijk en zo zelfstandig mogelijk leven met autisme.

Volgens Ben is het belangrijk om de structuur en de voorspelbaarheid goed op elkaar af te stemmen binnen de desbetreffende woonvorm. In Charlois is er een nauwe samenwerking tussen de groepsleiding, de GZ-psycholoog, de ouderbegeleider, de arts en natuurlijk de bewoner zelf. Er zijn uiteraard huisregels, maar er is ook een cliëntenraad die bestaat uit zes bewoners. Eens per maand wordt er overleg gepleegd door Ben met de cliëntenraad over dingen die wel of niet gewenst zijn door de bewoners of die anders of beter zouden moeten kunnen, denk aan bv. snelle internetverbinding op de kamer, woonafspraken, dagstructuur etc. Ben geeft aan dat het geweldig is om op deze manier samen te kunnen werken met de bewoners.

Op de vraag waarop “Yulius” zich onderscheidt, antwoord Ben: Het totaalpakket aan zorg dat Yulius biedt is zeer goed en mooi! Wat betreft de divisie “Autisme” waarin ik werkzaam ben binnen Yulius is het brede aanbod van dagbehandeling, de kliniek voor Autisme, de polikliniek, Beschermd Wonen, onderwijs d.m.v. aparte scholen van Yulius etc. een goed en kompleet pakket van zorg, daar ben ik trots op! Het op gang brengen van de ontwikkeling van de cliënt met autisme; Het helpen vasthouden van vaardigheden en niet te vergeten; verdere therapie via de polikliniek. Dit zijn zaken die we zeer belangrijk vinden!

Sinds kort heeft de woonvorm twee nieuwe Pronk ergo hoekkeukens gerealiseerd in twee algemene ruimtes. In deze ruimte wordt gekookt, gegeten en is er een gezamenlijke woonkamer. Asha werkt al zo’n 25 jaar bij Yulius en zij verzorgt de lunch en de avondmaaltijd. De bewoners helpen ook mee met het bereiden van de maaltijden. Doordat er nu meer kook- en werkruimte is ontstaan komt dat de kookkunsten van Asha en de bewoners alleen maar ten goede. Het eindresultaat mag er wezen!

De laatste vraag aan Ben is “Wat is jouw doel voor de toekomst”. Ben antwoord: het behalen van het keurmerk TOP GGz. De kliniek heeft dit keurmerk reeds in haar bezit; de woonvormen Beschermd Wonen nog niet. We werken er hard aan om dit ook voor elkaar te krijgen. Wel heeft de RINO groep, een opleidingsinstituut voor medewerkers in de zorg, mijn collega Marian Hansen gekozen als “Professional van het Jaar 2012”. Daar zijn wij binnen de organisatie reuze trots op!

Wij wensen de medewerkers en bewoners van Yulius van de woonvorm in Charlois alle goeds voor de toekomst en dat zij nog heel lang mogen genieten en kokkerellen in de nieuwe mooie keukens! Wij zijn verheugd dat we hier een steentje aan hebben mogen bijdragen! Kijk op de website www.yulius.nl voor meer informatie.