Wens van Angelique François komt uit

Malden – Angelique François uit Mook heeft het niet meer mogen meemaken. In zwembad De Veldschuur in Malden werd afgelopen zaterdag een gehandicaptenlift in gebruik genomen. De lift is bedoeld om mensen met een lichamelijke beperking makkelijker in en uit het water te helpen.

Angelique François stond 28 jaar geleden aan de wieg van een club die tot doel had ‘mensen met een lichamelijke en/of geestelijke handicap in staat te stellen op recreatieve wijze bezit te zijn in het water’. Dat zwemclubje trok mensen uit de wijde omgeving van Malden. Het wekelijkse zwemuurtje werd legendarisch. Mensen stroomden toe omdat ze via via hoorden dat in Malden mogelijk was wat elders nauwelijks kon.

In de Veldschuur was een groot aantal vrijwilligers aanwezig om zwemmers te helpen bij het aan- en uitkleden, er werd extra toezicht gehouden en de deelnemers hadden het leuk samen Als fysiotherapeute zorgde Angelique François voor intakes van nieuwe zwemmers.

Het zwemuurtje op zaterdagochtend in De Veldschuur in Malden is nog steeds een begrip. Honderden mensen die voor hun revalidatie of vanwege een handicap hun lijf willen strekken en sterken in het water komen naar de zwemles. Voor al haar vrijwilligerswerk werd zij in april gedecoreerd met een koninklijk lintje. Half mei overleed ze aan haar ongeneeslijke ziekte. Maar precies zoals haar wens was gingen haar goede werken door.

Haar man Cees ging door met het bij elkaar brengen van geld om de gehandicaptenlift voor het zwembad te vinancieren.

Een firma uit Zoetermeer was bereid de lift te maken en te plaatsen en zelfs iets mee te financieren. Ook anderen als de Rabobank, de Lakogroep als eigenaar van het zwembad, Wooncombinatie Oosterpoort en zorgverzekeraar VGZ betaalden mee aan de lift. Tijdens het wekelijkse zwembuurtje dat nog steeds onder leiding staat van Ria Limbach, waren verschillende genodigden aanwezig om de officiële ingebruikname van de lift bij te wonen. Burgemeester Ellen Hanselaar van Mook en Middelaar en burgemeester Jan van Zomeren waren erbij. Cees hoopt dat het initiatief in Malden navolging vindt: “We hebben hier het geld bij elkaar kunnen brengen. Maar op andere plaatsen worden dit soort preventieve en revalidatiezwemlessen structureel ondersteund. Het zou mooi zijn als ook in andere zwembaden dit initiatief wordt overgenomen.”

Angelique François’ wens ging zaterdag in vervulling. Een wensdroom die veel gehandicapten tot steun is.

bron: Uit: Rijk van Nijmegen

Wens van Angelique François komt uit